Pensionat Ljungsgård i Forsheda

Pensionatet i Forsheda som lockade de välbärgade

Elisabeth Kuylenstiernas viktiga kontaktnät

Det berättas gärna om den högkyrkliga och tillsynes småförnäma Elisabeth när det pratas om Forsheda i början av 1900-talet. Sant är att hon höll religionen högt, men också att hon gärna umgicks med samhällets övre skikt.

1908 slår hon upp portarna till pensionat Ljungsgård, beläget mitt över landsvägen från stationen sett. En kort promenad genom järnvägsparken när du klivit av tåget så är du där. Det pratas om att hon ser sig själv som herrskapsfolk och gärna umgås med societeten. Hon lyckas mycket riktigt också locka det välbärgade folket till Forsheda och sitt pensionat, vilket säkert fler än hon har nytta och glädje av i det lilla samhället.

Pensionat Ljungsgård i Forsheda (Bild: Utan upphovsrätt)

Ätten Kuylenstierna

Den adliga släkten Kuylenstierna härstammar från Nederländerna och introducerades i Riddarhuset år 1697 med nummer 1304. Elisabeth hade alltså adligt blod i ådrorna och kunde därmed med rätta titulera sig som både adlig och herrskapsfolk.

Ätten von Mentzer

I boken ”Helsning från Forsheda” beskrivs hur Elisabeth skriver ett vykort till Västbo Härads fögderis Kronofogde, Carl Harder von Mentzer och berättar att hon är på väg till Julia von Mentzers grav i Bredaryd. Hur kände egentligen Elisabeth och Carl Harder varandra?

Carl Harder von Mentzer, 1857-1936, gift med Anna Bagge, 1863-1940. Begravda i Reftele. Carl Harder var son till Gustava (Sofia Elisabeth) Kuylenstierna (född 1819 i Stockholm, död 1895 i Forsheda). På det viset hängde de båda släkterna ihop och Elisabeth var syssling med Carl Harder.

Elisabeth Kuylenstiernas familj

Elisabeth växer upp i Bredaryd på Håkentorps Säteri. Hit flyttar hennes far Nils Fredrik Kuylenstierna, 1815-1907, och mor Wilhelmina (Sophia) Kuylenstierna, 1819-1895. Föräldrarna är för övrigt kusiner med varandra. I Håkentorp bor de till Nils Fredrik dör 1907. Det verkar som att alla hemmavarande barn flyttar ut den 7 november samma år.

Håkentorp Säteri med familjen Kuylenstierna framför byggnaden.
(Bild: Bredaryds Hembygdsförening, genom Dan Nordqvist)

Äldsta systern är Maria (Charlotta Karolina), 1845-1928. Hon gifter sig 1880 med Johannes Gustaf Hazén, 1849-1930, prost i Forsheda, tillika politiker och riksdagsledmot. De båda ligger begravda på Forsheda kyrkogård. Värt att notera är att deras båda döttrar döps till namn som tas från Marias småsystrar (Nanna (Maria Wilhelmina) och Fredrika (Henriette Elisabeth)) och att äldsta dotterns tilltalsnamn tas från Johannes första fru.

Johannes Gustaf Hazén (Bild: Utan upphovsrätt)

Elisabeths storebror heter Carl Gustaf (Fredrik), 1847-1908. Carl Fredrik uppnår kaptensgrad och tjänstgör vid Jönköpings Regemente I 12 i Skillingaryd. Han äger Fridhäll i Bredaryd tillsammans med sin kusin (Lovisa) Fredrika (Wilhelmina) Kuylenstierna, 1852-1906.

T.v. Carl Gustaf Kuylenstierna (Bild: Bror Malmqvist, Utan upphovsrätt)
T.h. Fredrika Kuylenstierna (Bild: Nils Edvard Forssell, Utan upphovsrätt)

Henriette (Eufrosyne Gustava Wilhelmina), 1854-1947, flyttar till broderns Fridhäll den 7/11 1907 och får då titeln hemförestånderska.

Henriette startar Bredaryds första söndagsskola tillsammans med en av sina systrar (förmodligen med Elisabeth) redan på Håkentorp och flyttar den sedan till Uppåkra tills församlingshemmet byggs. I bostaden i Bredaryd säljer hon matbröd och kakor som bakas i Forsheda av August Johansson. Tyvärr blir hon senil och bröd möglar och mössen får härja fritt i hennes hemmabutik. Hon tvingas därför att stänga den.

Elisabeth

Elisabet (Fredrika Eva Emelie) Kuylenstierna, 1858-1937, stavar själv sitt namn ”Elisabeth”. Hon flyttar till Forsheda Ågård 7/11 1907 och köper Ljungsgård där hon driver pensionat och lockar välbeställda kvinnor till samhället.

Elisabeth och Henriette förblev båda ogifta och är begravda tillsammans på Bredaryds kyrkogård. Med Elisabeth försvinner adelssläkten Kuylenstierna från Forsheda.

Elisabeth Kuylenstierna (Bild: Forsheda hembygdsförening, Med tillstånd)

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Den här sajten funkar bäst med kakor. Genom att acceptera godkänner du att viss användarinformation lagras. 

error: Innehållet på denna sida är upphovsrättsligt skyddat och får inte kopieras. Forshedabygden.se